Vă spuneam că avem o listă lungă de personaje care s-au făcut remarcate de-a lungul timpului în filme (și nu numai). Continuăm de la poziția 14 în ordine descrescătoare, ca și până acum. Vreau să-mi spuneți mai apoi părerea voastră vis a vis de cine ar merita primul loc, ok?
14. Alien (Alien 1979)
Dacă ești fan filme SF este imposibil să fi ratat seria Alien. Filmul care dă tonul se lansează în 1979 avându-l ca director pe Ridley Scott (cunoscut și pentru Gladiatorul), iar în rolul principal pe Sigourney Weaver interpretând-o pe neînfricata Ellen Ripley. La urma urmei, poate că seria aceasta ar trebuie să o aducă pe ea în atenție, dar din moment ce toată acțiunea se învârte în jurul ”alienului” am hotărât să îl punem pe ”el” cap de afiș.
O echipă de specialiști este trimisă în spațiu pentru a investiga un semnal dubios pe care-l primiseră de la o altă navă. În căutările lor ajung pe o planetă îndepărtată unde descoperă o specie de extratereștrii nu tocmai prietenoși. În patru filme, inclusiv această primă parte, aceste creaturi dau bătăi serioase de cap echipajelor care încearcă să le vină de hac. (Monstrul în sine, trebuie să recunoaștem este unul dintre cei mai înspăimântători din industria filmului și cel mai original).
Sequelul Aliens apare în 1986 sub regia lui James Cameron ( Titanic, Avatar ). Având mai mult succes ca prima, această a doua parte câștigă și un Oscar pentru cele mai bune efecte speciale. În 1992 David Fincher (The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button) preia cârma regizorală pentru cea de-a treia parte și un alt Oscar pentru efecte speciale,iar în 1997 Jean Pierre Jeunet (Amelie) vine cu o ultimă parte: Resurrection.
13. E.T (The Extraterrestrial 1982)
Nu știu dacă cei mici din ziua de astăzi mai sunt familiari cu simpaticul extraterestru care se împrietenește cu un băiețel în încercarea lui de a se întoarce acasă, dar cert este că pe mine m-a impresionat mult în copilărie (cu toate că l-am văzut la câțiva ani de la lansare).
Steven Spielberg (Saving private Ryan, Schindlers List) a creat conceptul pentru E.T bazându-se pe prietenul său imaginar, căruia i-a dat ”viață” în 1960, după divorțul părinților săi 🙂
Cu 4 premii Oscar câștigate (cel mai bun sunet, cele mai bune efecte speciale sonore și vizuale și cea mai bună coloană sonoră), filmul a fost (și este, de ce nu?) la vremea sa o adevărată inovație. În film apare Drew Barrymore, fiind pe atunci doar un copil.
Ceva asemănător, dar din zilele noastre este producția Super 8 a lui J.J. Abrams, în colaborare cu Steven Spielberg, care mie mi se pare a fi un elogiu adus filmelor S.F din anii 80 (de aici și asemănarea). Un film bunicel, dar sub E.T ca valoare.
12. Rambo (First Blood 1982)
Oare cine nu a auzit de Rambo? Țin minte că era la un moment dat, în copilărie, o adevărată nebunie printre băieți cu moda gen Rambo ( cordonul legat la frunte). Doar nu poate fi Rambo fără el, nu? 🙂
Prima parte apare în 1982, cu titlul First Blood. De abia de la cea de-a doua parte personajul devine emblematic: Rambo – First Blood part II (1985). Trei ani mai târziu, 1988 apare și cea de-a treia parte intitulată Rambo III.
Sylvester Stallone ia o pauză până în 2008 când se întoarce cu forțe ”proaspete” pentru cea de a patra parte, intitulată simplu: Rambo. Sincer, nu am văzut filmul, dar sunt curioasă cum se prezintă Sylvester în pielea aceluiași personaj, după 20 de ani! Dacă știe cineva, vă rog, împărtășiți cu noi!
Ceea ce poate nu știți este că Stallone a contribuit în realizarea scenariului, aducând modificări majore variantei inițiale (cel puțin așa reiese din spusele lui James Cameron care a colaborat și el la scenariu). La cea de-a patra parte regia este semnată chiar de Stallone însuși, fiind și singurul film din seria Rambo care nu se bazează pe nuvelele scrise de David Morrell (creatorul personajului Rambo).
11. Rocky Balboa (Rocky 1976)
Dacă tot am început să vorbim despre Sylvester Stallone, haideți măcar să spunem tot ce e de spus! Că doar nu am putea să-l omitem tocmai pe Rocky! (Am o mare curiozitate: oare Rocky îl bate pe Rambo? :P)
De data aceasta vorbim despre un film ceva mai bine cotat, câștigător a trei Oscaruri și care se află în topul celor mai bune 250 de filme a tuturor timpurilor.
Cu un scenariu scris de Stallone, prima parte apare în 1976. În 1979, apare sequelul și așa cum s-a întâmplat și în cazul Rambo, Stallone este din nou regizor (pe lângă scenarist și vedeta filmului). Același fapt se menține și pentru următoarele patru părți (semnate în totalitate Sylvester Stallone): Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) și Rocky Balboa aka Rocky VI (2006). Din păcate nici una dintre aceste continuări nu a reușit să egaleze faima celei dintâi.
10. Luke Skywalker, Han Solo, Darth Vader, Yoda, Princess Leia (Star Wars 1977)
Nu am reușit să mă hotărăsc pe care dintre aceste personaje să le învestesc ca ”purtătoare de cuvânt” a seriei Star Wars. Probabil pentru că acțiunea filmului evoluează întorcându-se în timp, personajele oscilează și ele foarte mult, relațiile se complică…e dificil să mă rezum la un singur personaj. Oricare dintre ele te trimit inevitabil cu gândul la Războiul Stelelor!
În 1977 George Lucas dă lovitura cu Star Wars, ce avea să devină un adevărat fenomen. Pe lângă cele 6 Oscaruri culese (doar pentru prima parte!), filmul va inspira seriale TV, cărți, comic bookuri, jocuri video, (ba chiar și reclame TV :P). O isterie în masă!
În 1980 și mai apoi în 1983 apar cele două sequeluri (The Empire Strikes Back și Return of the Jedi), urmând ca după aproape 20 de ani de la prima parte, George Lucas să revină cu un prequel structurat din nou într-o trilogie: The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002), Revenge of the Sith (2005).
Seria Star Wars a fost desemnată în 2008 ca fiind pe locul trei în topul încasărilor din toate timpurile, după Harry Potter și James Bond (cele șase filme reușind să strângă un total de 4.41 miliarde de dolari).
9. Inspector Jacques Clouseau (The Pink Panther 1963)
Probabil mai cunoscută decât personajul Jacques Closeau este melodia filmului The Pink Panther. O știți,nu?
Peter Sellers este cel care îl interpretează pentru prima dată pe buclucașul inspector în filmul apărut în 1963. În 1975 The Return of the Pink Panther îl aduce pe Clouseau din nou în atenție, urmat de alte două apariții în The Pink Panther Strikes Again, 1976 și Revenge of the Pink Panther, 1978 (unde Jacques este interpretat de același Peter Sellers).
În 1983 ”Pantera Roz” își continuă aventurile fără Peter Sellers, ci cu Roger Moore (pe care probabil îl cunoașteți și ca interpret al agentului 007!) în rolul inspectorului Jacques sub titlul Curse of the Pink Panther. Cele mai recente aventuri ale ”panterei roz” și ale inspectorului Clouseau sunt ecranizate în 2006 și 2009 (The Pink Panther și The Pink Panther II). Steve Martin este cel ce se află de această dată în pielea inspectorului Jacques.
8. Scarlett O Hara (Gone with the Wind 1939)
Vorbim aici de un clasic al cinematografiei, câștigător a nu mai puțin de 8 premii Oscar, printre care unul pentru ”Cea mai bună actriță în rol principal” ce îi revine lui Vivien Leigh, cea care o interpretează pe Scarlett.
Atât filmul cât și personajul Scarlett O Hara se bazează pe romanul omonim scris de Margaret Mitchell în 1936, câștigător al premiului Pulitzer. Pe marile ecrane transpunerea s-a făcut în regia lui Victor Fleming, cunoscut și pentru The Wizard of Oz (1939) și Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1941).
Una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste ale cinematografiei este cea dintre Scarlett și Rhett Butler, desfășurată pe fondul războiului civil și a perioadei imediat după, în epicul Gone with the Wind. Construită cu un caracter extrem de complex și puternic Scarlett O Hara se folosește de toate posibilitățile și atuurile sale feminine pentru a obține ceea ce vrea și pentru a scăpa de sărăcie (chiar dacă asta nu implică tot timpul acțiuni pline de demnitate).
Probabil dacă reușiți să empatizați cu ea, vi se va părea extraordinară toată drama celor 238 de minute ale filmului. Personal și cât se poate de sincer, nu am reușit să mă identific cu trăirile personajului. Cu toate acestea, nu contest valoarea cinematografică a acestei pelicule! Poate să fie de vină doar diferența de epocă, ori de mentalitate, sunt totuși 74 de ani de la apariția filmului!
7. Rick Blaine (Casablanca 1942)
“Here’s looking at you, kid”
Rămânem în aceeași sferă a poveștilor de dragoste. Și a capodoperelor cinematografice. De data aceasta vorbim de Casablanca, Humphrey Bogart și Ingrid Bergman.
Tot pe fondul unui război, cel de-al doilea război mondial de această dată, se petrece regăsirea dintre Rick Blaine și Ilsa Lund, doi foști iubiți. Din nefericire contextul în care cei doi se reîntâlnesc nu este deloc favorabil: Ilsa este acum căsătorită cu liderul Rezistenței cehe, Victor Laszlo. Astfel Rick se află prins între virtute și dragoste, între a face ceea ce este corect sau ceea ce-i dictează inima. În cele din urmă spiritul său pentru dreptate învinge și cum poziția sa este una favorabilă în orașul Casablanca îi va ajuta pe cei doi să plece, pentru a continua lupta împotriva naziștilor, chiar dacă știe că așa o va pierde din nou pe Ilsa.
Inițial filmul era prevăzut ca unul oarecare, de categorie A, fără ca cineva să se aștepte la succesul răsunător pe care l-a avut (drept recompensă a primit trei Oscaruri și multe alte nominalizări). În prezent este perceput ca unul dintre cele mai bune filme din istoria cinemaului.
6. Frankenstein (Frankenstein 1931)
Adaptare a romanului scriitoarei Mary Shelly, Frankenstein a cunoscut mai multe versiuni. Prima și totodată cea mai valoroasă dintre ele este cea din 1931 în care celebrul monstru este interpretat de Boris Karloff (care alături de Lon Chaney și Bela Lugosi se numără printre cei mai celebri actori ai filmelor horror clasice). Tot Boris va fi cel care îl va mai interpreta pe Frankenstein în încă două filme: Bride of Frankenstein (1935) și Son of Frankenstein (1939).
Young Frankenstein (1974) este o altă versiune a acestei povești, versiunea comică de această dată.
În 1994 Francis Ford Coppola și Kenneth Branagh vin cu o adaptare modernă a lui Frankenstein, modernă în ceea ce privește tehnicile cinematografice folosite, dar care păstrează izul epocii foarte bine prin costumele și machiajul folosit (aducându-i filmului o nominalizare la Oscar la această categorie). Cu actori de primă clasă, Robert De Niro, Helena Bonham Carter și Kenneth Branagh, filmul nu a trecut neobservat.
5. Superman (Superman 1978)
Unul dintre cele mai cunoscute personaje de comic bookuri, Superman( aka Clark Kent), a fost creat de către artistul canadian Joe Schuster și scriitorul american Jerry Siegel în 1932. Notorietatea sa crește o dată cu apariția filmelor care îl au ca interpret pentru Superman pe regretatul Christopher Reeve: Superman I (1978), Superman II (1980), Superman III (1983) și Superman IV (1987).
Cunoscut și sub denumirea ”Omul de Oțel”, Superman devine protagonistul nenumăratelor comic bookuri, seriale TV, desene animate (Justice League) sau filme. Un alt lung metraj cunoscut publicului larg este Superman Returns (2006) cu Brandon Routh în rolul principal.
4. Dracula (Dracula 1931)
Avându-și originile într-un mit românesc și adaptat după romanul lui Bram Stocker (care a creat legenda însetatului conte transilvănean), Dracula este cel mai cunoscut și mediatizat dintre vampiri.
Bela Lugosi, actorul de origine maghiară este cel care în 1931, în prima ecranizare a lui Dracula, creează imaginea ce avea să devină de referință mai apoi: mantia, machiajul, atitudinea princiară. De aici încolo ecranizările se țin lanț, dar nu toate dintre ele sunt tocmai demne de menționat.
Amintesc câteva care merită vizionate: Dracula (1958) cu Christopher Lee în rolul contelui, pelicula lui Francis Ford Coppola din 1992 cu Gary Oldman, Anthony Hopkins, Winona Ryder și Keanu Reeves. În 1995 Dracula – Dead and Loving it, o parodie cât se poate de reușită a mitului, cu Leslie Nielsen. Dracula 2000 cu Gerard Butler , lansat la granița dintre milenii, o adaptare care iese puțin din tipare, iar pentru 2012 se zvonește o ecranizare în tehnologie 3D a contelui Dracula. Oare chiar așa să fie?
3. Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark 1981)
Steven Spielberg și Harrison Ford, regizor și actor, fac pereche pentru a-i da viață unuia dintre cele mai cunoscute și longevive personaje de film, profesorul de istorie și arheologul Indiana Jones. Acesta a fost creat de către George Lucas ca un omagiu adus personajelor de film din anii 30. El își va începe în 1981 seria de aventuri, care se va întinde pe o perioadă de aproape 30 de ani.
După Raiders of the Lost Ark, în 1984 urmează Indiana Jones and the Temple of Doom. Anul 1989 aduce Indiana Jones and the Last Crusade, iar din 1992 până în 1996 serialul TV The Young Indiana Jones Chronicles. După o pauză bine meritată Harrison Ford se întoarce în 2008 cu o nouă aventură în Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.
Pe lângă aparițiile în filme și seriale TV, Indiana Jones mai apare și în cărți, benzi desenate, jocuri video, reclame sau servește ca tematică pentru parcurile de distracții Disneyland.
2. Don Corleone (The Godfather 1972)
Mai mult ca sigur acest film nu mai are nevoie de prezentare. Probabil toată lumea a auzit de trilogia The Godfather a lui Francis Ford Coppola. Fiind o adaptare a romanului lui Mario Puzo (care și-a adus contribuția și la scenariul filmului Superman), ”Nașul” se află în capul listei celor mai bune filme făcute vreodată!
Don Vito Corleone, imigrantul sicilian, capul mafiei new- yorkeze este interpretat în prima parte de Marlon Brando (scriitorul Mario Puzo și l-a imaginat întotdeauna pe Brando jucând acest personaj). Pentru rolul în cauză Brando primește un Oscar, dar pe care îl refuză pe motiv că Hollywoodul discriminează amerindienii (fiind al doilea actor din istoria cinematografului care refuză onorificul premiu – primul fiind George C. Scott pentru filmul Patton). Per total, prima parte din The Godfather a fost premiată cu trei premii Oscar.
Al Pacino face și el un rol de excepție în The Godfather interpretându-l pe Michael, fiul lui Don Corleone, care va ajunge în cele din urmă să preia rolul tatălui său, ajungând capul mafiei (The Godfather III 1990).
Pentru cea de a doua parte (The Godfather II 1974), Don Corleone este impecabil interpretat de Robert De Niro, rol care aduce și de această dată interpretului premiul Oscar. Această continuare se pare că a fost mai bine primită de către public, dar și de către critici, cumulând un total de șase Oscaruri.
La o diferență de 16 ani apare și cea de a treia parte, puțin mai slab catalogată, primind ”doar” șapte nominalizări la Oscar, dar nicio statuetă. Totuși această a treia parte aduce în atenție actori ca Diane Keaton și Andy Garcia.
Ca să fiu clară și concisă, The Godfather este un film de colecție!
1. James Bond (Dr. No 1962)
O altă adaptare celebră a unor cărți ( autor Ian Fleming), agentul 007 este personajul de film care a avut parte de cele mai multe ecranizări. Sunt 22 de filme James Bond oficiale și-l așteptăm cu sufletul la gură pe cel de-al 23-lea.
Dintre toți actorii care l-au interpretat pe Bond, Sean Connery rămâne cel mai cunoscut ș probabil cel mai îndrăgit de public. Alți actori care au preluat rolul agentului secret sunt: George Lazenby, Rooger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și mai recent Daniel Craig.
Primul film, cel din 1962, rămâne cunoscut și datorită apariției Ursulei Andress în costum de baie din două bucăți (scena când iese din mare), ceea ce era o apariție inedită în acea perioadă. Scena a fost mai apoi repetată 30 de ani mai târziu de Halle Berry în Die Another Day, 2002.
Este interesant de urmărit evoluția actorilor de-a lungul anilor, de asemenea evoluția tehnicilor cinematografice și de ce nu câte o nouă apariție Bond-girl pentru fiecare parte James Bond. În mare parte, până la filmele din anii 90, acțiunea păstrează aproximativ același tipar, schimbându-se doar contextul. Asta nu înseamnă că nu stăm cu sufletul la gură de fiecare dată când agentul 007 are câte o nouă misiune de îndeplinit! Începând cu anii 90, lucrurile devin ceva mai complexe, dar Bond…James Bond rămâne cu același farmec. 🙂
Cel de-al 23 film marca James Bond, care nu are încă oficial un nume, se pare că va fi lansat în noiembrie 2012. Regizorul se zvonește că ar putea fi Sam Mendez, cel care a regizat și American Beauty. Ceea ce se cunoaște sigur este faptul că Daniel Craig este cel care-l va interpreta pe Bond (pentru a treia oară în cariera sa).
Așa cum vă spuneam, aștept părerile și comentariile voastre referitor la cine ar fi meritat locul întâi, ori ce alte personaje am fi putut introduce în top (exceptând cele consacrate începând cu anii 90, despre acelea vom vorbi într-un alt articol). Pe curând!