Cloud Atlas (2012)

3

Zvonurile realizării unei adaptări a cărţii Cloud Atlas, plus apariţia unuia dintre cele mai lungi trailere ne-a convins că imposibilitatea unei ecranizări e cât se poate de posibilă. Eforturile sunt cu atât mai mari cu cât vorbim despre un proiect independent, bugetul fiind neasteptat de mare pentru acest gen de producţie fără un nume mare în dreptul ei. Ca să ne dăm seama de amploarea acestui film au fost nevoie de trei regizori (Tom Tykwer, Andy Wachowski şi Lana Wachowski), plus acelaşi trio şi David Mitchell (autorul nuvelei) în dreptul scenariului. O durată nu mai puţin de 172 de minute cu sase povesti interconectate printr-un fir narativ alambicat.

cloud atlas 1 Cloud Atlas (2012)

Ajuns în sala de cinema cu greu descifrezi primele imagini dintr-o serie de  istorisiri din diferite epoci istorice. O înterpătrundere temporală unde trecutul , prezentul şi viitorul ne dezvăluie din acţiunile unor personaje interconectate printr-o versiune a teoriei religioase a reîncarnării în diferite stadii de civilizaţii. Eforturile desfăsurării unei asemenea acţiuni vaste a fost susţinut de-o distribuţie “reîncarnată” în mai multe personaje: Tom Hanks e de remarcat cel puţin în două ipostaze (gangsterul scriitor si membrul unui trib “futurist”); Halle Berry explorează latura feminist-investigativă;  Hugo Weaving cu remarcabile transformări; Jim Sturgess responsabil pentru partea romanţată; Jim Broadbent ne oferă umorul britanic.

cloud atlas 2012 Cloud Atlas (2012)

În spatele alambicatei naraţiuni se ascunde o priveliste perfect creată pentru fiecare din epocile traversate de-a lungul filmului. Sase istorii in sase diferite perioade istorice unde filmul vrea sa puncteze ca momente importante: 1849 undeva prin sudul oceanului Pacific cu referiri la sclavagism; 1936 prin Scoţia se naste o simfonie drept liant între povesti; 1973 în San Francisco iz de miscare feministă în paralel cu o luptă a dreptăţii; 2012 pe teritoriul Angliei are loc vendetta bătrânilor; 2144 într-un oraş futurist cu un sistem politic bolnav; 2321 cu o perioadă numită “after the fall” ce seamănă extrem de mult cu preistoria. Un film de-o asemenea magnitudine te lasă să descoperi ridicarea şi decăderea din punct de vedere istoric prin intermediul omului: “Our lives are not our own. We are bound to others. Past and present. And by each crime; and every kindness we birth our future.”  Avem diferite viziuni regizorale ce pot satisface un public larg prin: o călătorie britanică în epoca imperiului colonial şi a corăbilor pe ape învolburate; romantismul ciudat al artistilor în plină creaţie şi agonie; o investigaţie în stilul romanelor poliţiste cu o acţiune conspirativă; comedia subtilă cu puternice accente britanice; o abordare science-fiction în două ipostaze foarte bine realizate.

 Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. […] Cloud Atlas Posted on 6 ianuarie 2013 by Movie Zone  O alta particica din articole scrise pe alte meleaguri: “În spatele alambicatei naraţiuni se ascunde o priveliste perfect creată pentru fiecare din epocile traversate de-a lungul filmului. Sase istorii in sase diferite perioade istorice unde filmul vrea sa puncteze ca momente importante: 1849 undeva prin sudul oceanului Pacific cu referiri la sclavagism; 1936 prin Scoţia se naste o simfonie drept liant între povesti; 1973 în San Francisco iz de miscare feministă în paralel cu o luptă a dreptăţii; 2012 pe teritoriul Angliei are loc vendetta bătrânilor; 2144 într-un oraş futurist cu un sistem politic bolnav; 2321 cu o perioadă numită “after the fall” ce seamănă extrem de mult cu preistoria. Un film de-o asemenea magnitudine te lasă să descoperi ridicarea şi decăderea din punct de vedere istoric prin intermediul omului: “Our lives are not our own. We are bound to others. Past and present. And by each crime; and every kindness we birth our future.” Avem diferite viziuni regizorale ce pot satisface un public larg prin: o călătorie britanică în epoca imperiului colonial şi a corăbilor pe ape învolburate; romantismul ciudat al artistilor în plină creaţie şi agonie; o investigaţie în stilul romanelor poliţiste cu o acţiune conspirativă; comedia subtilă cu puternice accente britanice; o abordare science-fiction în două ipostaze foarte bine realizate.” restul pe FilmeTari. […]

  2. Pentru mine este singurul film din 2012 ce merita peste 9. Ma opresc totusi la un 9.5 pentru ca plictiseste putin prin descrierea foarte amanuntita care o face perssonajelor pe parcursul primei ore. Ideea este una fantastica , o poveste despre ce am fost , ce suntem si probabil ce vom fi … Un film despre lasi si eroi , despre oameni si oameni , despre culturi si culturi , despre incredere si tradare , despre dragost si ura . Consider ca poate face parte dintr-o lista selecta a filmelor considerate “Capodopere cinematografice” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.