Regizoarea americana Jennifer Fox, unul dintre cele mai importante nume ale filmului documentar din ultimii 25 de ani, este invitata speciala a celei de-a cincea editii a festivalului One World Romania (13 – 18 martie 2012), eveniment cultural dedicat drepturilor omului. In zilele de 16 si 17 martie 2012, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti va fi prezentata o retrospectiva a filmelor realizate de Jennifer Fox. In plus, regizoarea va sustine si un masterclass la Bucuresti, pe data de 15 martie 2012. Jennifer Fox este o sustinatoare a drepturilor femeii.
Documentarele realizate de Jennifer Fox au fost prezentate in cadrul mai multor festivaluri de filme, dintre care le amintesc pe cele de la Amsterdam, Berlin, Sundance sau Edinburgh, castigand numeroase premii. Primul sau film documentar, Beirut: The Last Home Movie (1987), spune povestea unei familii de aristocrati care incearca sa isi pastreze stilul de viata in perioada razboiului civil libanez. Au urmat An American Love Story (1999), On the Ropes (1999), Looking for Busi (2006), Flying: Confessions of a Free Woman (2006) si My Reincarnation (2010). In My Reincarnation, Jennifer Fox expune relatia dintre marele maestru budist Namkhai Norbu si fiul sau Yeshi, considerat reincarnarea unui faimos Dalai Lama. Pentru a realiza seria formata din sase episoade intitulata Flying: Confessions of a Free Woman, Jennifer Fox a calatorit in 17 tari, discutand cu diverse femei despre situatia lor in societate si in familie.
Anul acesta, in cadrul One World Romania vor fi prezentate 50 de filme, in cadrul mai multor sectiuni. Astfel, vor fi proiectate documentare ce au ca subiect revolutiile online, cu referire directa la Primavara Araba, unde protestatarii au fost mobilizati impotriva dictaturii prin intermediul retelelor de socializare de pe internet. O a doua categorie, Sectia Politica, va pune in discutie situatia drepturilor omului in tari precum Cuba, Rusia sau Iran. Una dintre peliculele care vor fi prezentate in aceasta sectiune este This Is Not a Film (regia: Jafar Panahi, Moitaba Mirtahmasb), centrat pe problema liberei exprimari in Iran. Alte sectiuni ale festivalului sunt Sectiile Munca si rasplata, Minori si batrani, Probleme de familie, Pasapoarte, Penala, Activisti si indignati si Albania special.
In cadrul festivalului vor fi organizate si intalniri, conferinte, dezbateri si mese rotunde. Abonamentele pentru accesul general la cea de-a cincea editie a festivalului One World Romania au fost puse in vanzare in reteaua TicketFan si costa 60 de lei. Pretul unui abonament cu cinci intrari este de 30 de lei. Filmele vor rula la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Cinema Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Roman.