“E-o lume minunată în care veţi găsi/Numai copii/ O lume cu mult soare şi mii de jucăriii/Pentru copii”. Acestea sunt versurile unuia dintre faimoasele cântece pentru copiii anilor 80, interpretat de Mihai Constantinescu. Mi se pare că se potrivesc foarte bine pe ideea filmului L’argent de poche, realizat de Francois Truffaut, unul dintre cei mai importanţi cineaşti francezi. Practic, este o producţie despre copilărie, şi nu despre una oarecare, ci despre cea a anilor 70-80 când parcă viaţa era mai simplă şi cei mici ştiau să-şi realizeze un univers personal cu foarte multă imaginaţie.
Acţiunea filmului are loc timp de mai multe luni în orăşelul Thiers, în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi nu par să existe mari secrete între locuitorii urbei. Interesant este că nu putem vorbi de eroi principali în acest film, toţi cei care apar în L’argent de poche pot fi consideraţi ca atare. Putem vedea pe parcursul filmului diverse ipostaze ale copilăriei. De la băieţelul neastâmpărat de numai 3 ani, lăsat nesupravegheat pentru câteva minute, care se caţără pe pervazul ferestrei, într-o scenă de un rar dramatism, până la elevul care se îndrăgosteşte de mama colegului său, de la dexteritatea altui elev de a cuceri mai multe fete, chiar în acelaşi timp, până la fiorii primului sărut, într-o tabără mixtă.
Sunt mai multe secvenţe memorabile decât cele de care am scris mai sus, vă las să le descoperiţi singuri. Unele sunt mai vesele, alte mai triste, unele extrem de originale, totul exact ca în viaţă. Copiii nu se feresc să experimenteze diverse situaţii, să se pună în situaţii limită şi să reacţioneze într-un mod cu totul original în ipostaze mai mult decât banale. Dacă vreţi să vedeţi un film cu adevărat optimist, vă recomand L’argent de poche. Există o bucurie a vieţii cum rar mi-a fost dat să văd într-o producţie cinematografică.
Vizionaţi trailer:
Deci zici că e bun filmul. O să îl văd sigur şi eu atunci. Din Truffaut am vazut primele lui filme şi mi-au plăcut, deci sigur o să ajung şi la ăsta!