La source des femmes sau Izvorul femeilor este un film mai mult decât impresionant. Nici nu știu cum ar fi fost altfel având în vedere că este în regia lui Radu Mihăileanu, care după Le Concert, a realizat și a participat la Festivalul de Film de la Cannes din 2011 cu acest film ce a devenit favoritul juriului. Eu am avut plăcerea să-l vizionez la Cinema Studio, Luni 29 martie în cadrul Festivalului Internațional de Film București. Pelicula este impresionantă, cum spuneam, pentru că emană autenticitate și pentru că tema abordată este reală și destul de interesantă pentru public, având în vedere că oamenii nu prea realizează cum este modul de trai ai femeilor de acolo. Filmat în Maroc și bazat pe fapte reale petrecute în Turcia, filmul ilustrează soarta femeilor arabe constrânse de sistemul patriarhal în care trăiesc de atâția ani, obligate să sărvârșească toate muncile gospodărești, chiar și căratul apei din vârf de munte, muncă ce ar trebui să fie a bărbaților.
Pentru a pune capăt acestor exploatări la maxim, ele se revoltă și doresc să pună capăt acestor lucruri făcând ,,greva iubirii”. Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă, le convinge pe celelalte femei să intre în aceasta grevă a iubirii: fără sex, nici măcar o mângâiere, până când bărbaţii vor începe să preia ei responsabilitatea aducerii apei în sat. Lucrurile nu sunt chiar așa de simple, Leila creează un fenomen controversat, este numită vrăjitoare datorită emancipării ei, însă soțul ei în ciuda acestor lucruri o susține și chiar o încurajează. Ea nu dorește decât egalitatea între femei și bărbați, descoperirea și punerea în valoare a identității lor că și popor dar și armonia și pacea într-o familie.
Este foarte interesant și personajul jurnalistului, venit în acea comunitate să studieze ,, insectele infinit de mici“. Localnicii îl privesc ca pe o sursă de salvare, el putând să scrie și să transmită mai departe problema lor că și comunitate. Sosirea acestuia acolo este tot datorită Leilei, el fiind un fost pretendent care a părăsit-o cândva. Nereușind să o câștige înapoi, începe să scrie despre drama femeilor de acolo comparată cu aceste ,,insecte infinit de mici” dar care pot avea o voce puternică și o însemnătate enormă. Este un imn plin de viață și de culoare adus femeilor, presărat cu umor de calitate, dar și cu dramatismul specific care te revoltă dar care te și emoționează în aceeași măsură. Un film inedit cu actori remarcabili în rolul lor și o poveste pusă în scenă atât de frumos și de realist, încât nu ai cum să pleci din sală de cinema altfel decât bucuros că ai asistat la vizionare.
Vizionați trailer: