Deşi nu cred că luna februarie a creat vreodată decorul potrivit pentru o ambianţă romantică, nu putem ignora nici dacă vrem ziua de Valentine’s Day. Sau Dragobetele, pentru adepţii tradiţiilor de pe aceste meleaguri. Dacă dragostea tot pluteşte în aer, ne-am gândit să vă oferim un top cu 60 de filme romantice pe care trebuie să le vedeţi neapărat. Şi ca să îi mulţumim şi pe cei mai pretenţioşi dintre voi, puteţi găsi în lista de mai jos o gamă variată de filme, de la clasicele poveşti de dragoste şi comedii romantice, până la cele neconvenţionale şi cu subiecte originale.
Lista cu celelalte 30 de filme, din cele 60, o gasiti aici.
1. Gone With the Wind (1939) [castigator a 8 premii Oscar]
Frankly my dear, I don’t give a damn. Un clasic al filmelor romantice, Gone With the Wind este unul dintre cele mai apreciate filme ale cinematografiei, atât pentru jocul excelent al actorilor (de remarcat Vivien Leigh care o interpretează fără cusur pe Scarlett O’Hara), dar şi pentru modul în care a fost realizat. Povestea de dragoste se conturează pe fondul dramei Războiului Civil.
2. Breakfast at Tifanny’s (1961) [castigator a 2 premii Oscar]
Când pronunţi numele filmului nu te poţi gândi decât la încântătoarea Audrey Hepburn. Ea este Holly Golightly, o tânără frumoasă, sofisticată şi plină de viaţă care se îndrăgosteşte de vecinul ei scriitor, Paul (George Peppard). Pe parcursul relaţiei lor, Paul cunoaşte drama trecutului ei, dar şi puterea lui Holly de a iubi.
3. Grease (1978) [nominalizat la Oscar]
Dacă aveţi nevoie de o peliculă care să vă ridice moralul, Grease este perfect pentru asta. Un film romantic, cu muuuult dans şi muzica bună.
4. A Room with a View (1985) [castigator a 3 premii Oscar]
Un film cu Helena Bonham Carter şi Daniel Day-Lewis mult mai tineri, o poveste de dragoste clasică, care trebuie să treacă de barierele societăţii secolului al 19-lea pentru a supravieţui.
5. Dirty Dancing (1987) [castigator al unui premiu Oscar]
Devenit un clasic, Dirty Dancing este un film pasional, cu multe scene tandre realizate desigur, pe fondul muzicii şi dansului. Pelicula pare să “strige” dragostea este ceva pentru care merită să lupţi.
6. Ghost (1990) [castigator a 2 premii Oscar]
Un film despre cum dragostea poate depăşi barierele morţii, cu un cuplu format din Demi Moore şi regretatul Patrick Swayze. Printre cele mai bune producţii romantice ale anilor ’90, ideal pentru o seară în doi.
7. Edward Scissorhands (1990) [nominalizat la Oscar]
Conceptul de iubire imposibilă nu mai este condiţionat de bariere sociale sau morale, ci de impedimentul fizic. Povestea este înfăţişata sub o viziune macabră şi poate cel mai important, îl avem pe Johnny Depp în unul dintre cele mai bune roluri ale sale.
8. Sleepless In Seattle (1993) [nominalizat la 2 premii Oscar]
Tom Hanks şi Meg Ryan sunt protagoniştii acestui film amuzant, uşor de urmărit şi cu un subiect inedit. Oarecum imprevizibil, Sleepless In Seattle este o combinaţie foarte bună între tristeţe şi clasicul “happy ending”.
9. While You Were Sleeping (1995) [nominalizat la Golden Globe]
Sandra Bullock interpretează rolul lui Lucy, o tânără fără o viaţă prea interesantă, care visează la marea iubire. Se presupune că îl iubeşte pe bărbatul necunoscut (Peter) pe care aproape l-a salvat de la moarte şi îi convinge familia că se vor căsători. Povestea se complică atunci când Lucy va realiza că este îndrăgostită de fratele lui Peter, Bob.
10. My Best Friend’s Wedding (1997)[nominalizat la Oscar]
Julianne (Julia Roberts) şi Michael (Dermot Mulroney) au făcut un pact în facultate că dacă niciunul dintre ei nu se căsătoreşte până la vârsta de 28 de ani, atunci îşi vor lega propriile destine. Când Michael se logodeşte, Julianne îşi dă seama că îl iubeşte şi face tot ce îi stă în puţină pentru a opri logodna.
11. Titanic (1997) [castigator a 11 premii Oscar]
Oare cine nu a văzut Titanic? Unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpului, impresionează prin povestea emoţionantă de dragoste, deşi face apel la tiparul de iubire clasică: băiatul sărac îndrăgostit de fata bogată şi nefericită. Nevertheless, merită şi mai multe vizionări.
12. The Wedding Singer (1998)
Filmul ne duce înapoi în decada plină de sclipici a anilor ’80. Adam Sandler este Robbie Hart, un haios cântăreţ de nunţi. Robbie are inima frântă după ce a fost părăsit la altar de logodnica sa. Însă viaţa sa capătă un nou sens când se îndrăgosteşte de o chelneriţă (Drew Barrymore), la rândul ei logodită cu bărbatul nepotrivit.
13. Shakespeare In Love (1998) [castigator a 7 premii Oscar]
Pregătiţi-vă să vedeţi o latură complet diferită a lui Shakespeare, diferită de imaginea istorica a acestuia. Un film frumos, pasional cu un umor foarte fin, dar şi trist totodată.
14. Notting Hill (1999) [nominalizat la 3 premii Golden Globe]
Hugh Grant este Will, proprietarul unei librarii, iar Julia Roberts este Anna este o vedetă de la Hollywood, cu o carieră în plină ascensiune, iar ceea ce îi aduce împreună este dragostea. Însă faima pe care Anna trebuie s-o “suporte” îi determină pe amândoi să-şi ţină relaţia ascunsă de ochii lumii, fără a scăpa şi de situaţiile comice.
15. Bridget Jones’ Diary (2001) [nominalizat la Oscar]
Una dintre cele mai bune comedii romantice britanice, Bridget Jones se distinge de celelalte producţii tocmai prin prisma personajului principal interpretat de Renne Zellwegger. Faptul că nu insistă pe calităţile fizice, pe ideea de perfecţiune feminină, cum se întâmplă în cazul altor pelicule, atribuie filmului un umor delicios. Perfect pentru o ieşire din tiparele clasice.
16. A Walk To Remember (2002)
Un film mai mult decât înduioşător, pe care cu greu îl veţi putea scoate din minte. O poveste de iubire de o sensibilitate acută şi foarte bună pentru cei care apreciază un film de dragoste în adevăratul sens al cuvântului.
17. Love Actually (2003) [nominalizat la 2 premii Golden Globe]
Pe principiul love is all around, Love Actually este o comedie britanică absolut încântătoare, un film foarte bun pentru a “umple” o seară romantică cu partenerul. Şi nu poţi sări peste o astfel de producţie când ştii că din distribuţie fac parte Hugh Grant, Colin Firth , Liam Neeson, Keira Knightley si Alan Rickman.
18. How To Lose a Guy In 10 Days (2003)
Mai mult o comedie cu accente romantice, filmul ni-i aduce pe Matthew McConaughey si Kate Hudson, în prim plan. Deşi evoluează spre un final tipic, rămân de apreciat fazele haioase de pe parcurs şi capacitatea de entertaineri a actorilor, amândoi “specializaţi” pe acest gen de film.
19. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) [castigator al unui premiu Oscar]
Probabil una dintre cele mai bune drame pe care le-am văzut vreodată. Joel (Jim Carrey) nu poate crede faptul că iubita sa, Clementine (Kate Winslet), a ales să-şi şteargă din minte toate amintirile legate de relaţia lor. Îndurerat, acesta îi cere aceluiaşi doctor să îi şteargă şi lui memoria pentru o a uita pe Clementine. Însă, în timpul procedurii, Joel realizează că nu vrea să se despartă de preţioasele amintiri şi încearcă din răsputeri să salveze ce i-a mai rămas. Un film profund, emoţionant şi care merită mai multe vizionări.
20. The Notebook (2004)
Cel mai mare risc atunci când vizionezi un film romantic este că poţi pierde cantităţi bune de lacrimi, iar asta ne asigura The NoteBook. O poveste frumoasă, emoţionantă şi un cuplu mai mult decât potrivit după părerea mea: Rachel McAdams si Ryan Gosling.
21. Alfie (2004) [castigator al unui premiu Golden Globe]
Două cuvinte am pentru voi: Jude Law. Un film despre un Don Juan al zilelor noastre, dar şi cu o lecţie de moralitate în prag de final. Deşi minunatul accent britanic al carismaticului Jude Law pare a fi destinat să fie auzit numai de partea feminină, pelicula este o mărturie sinceră a unui Don Juan adresată bărbaţilor, cărora le dă sfaturi bazată pe experienţa sa îndelungată cu femeile.
22. 50 First Dates (2004)
Drew Berrymore joacă rolul unei fete care suferă de memoria pe termen scurt, iar Adam Sandler este “the lucky guy” care se îndrăgosteşte de ea. Pentru a-i reaminti acesteia cine este, Henry apelează la diferite modalităţi şi trucuri. Un film uşor, nepretenţios
23) Elizabethtown (2005)
Un duo interesant compus din Orlando Bloom şi Kirsten Dunst, o peliculă haioasă, dar totodată şi foarte tristă. După moartea tatălui său, Drew (Orlando Bloom) este devastat şi se gândeşte la sinucidere până când o întâlneşte pe Clair, care îl va învăţa să-şi trăiască viaţa.
24. Casanova (2005)
Da, Casanova nu putea prinde viaţă (din nou) decât în pielea fermecătorului Heath Ledger. O comedie romantică delicioasă, presărată cu momente haioase generate de năzbâtiile faimosului cuceritor.
25) Atonement (2007) [castigator al unui premiu Oscar]
Când o fetiţă de 13 ani, Briony (Saoirse Ronan) descoperă o scrisoare desfrânată şi este martoră la actul sexual dintre sora ei mai mare (Keira Knightley) şi băiatul unei servitoare (James McAvoy), este convinsă că acesta de fapt o molesta. După ce verişoara ei, Lola, este violată, Briony este convinsă că el este vinovatul şi-l reclamă poliţiei. “Minciuna” ei va da peste cap vieţile celor doi îndrăgostiţi pentru totdeauna.
26. P.S. I Love You (2008)
Bazat pe romanul omonim, filmul spune povestea lui Holly (Hillary Swank), care în timp ce suferă după moartea soţului ei, Gerry (Gerard Butler) îşi dă seama că acesta este încă alături de ea. Gerry îi lăsase un pachet de scrisori pentru o ajuta să treacă peste durerea provocată de moartea lui.
27. What happens în Vegas (2008)
Cu doi veterani ai comediei, Ashton Kutcher şi Cameron Diaz, pelicula promite foarte foarte multe momente haioase, iar finalul nu te poate lăsa decât cu zâmbetul pe buze.
28. 500 Days of Summer (2009) [nominalizat la 2 premii Golden Globe]
Începutul ne avertizează “this is not a love story”. Tom este îndrăgostit nebuneşte de Summer, o tipă care nu vrea să creadă deloc că dragostea există. 500 Days of Summer pune la punct diferenţa dintre “expectation” şi “reality”, vă va cuceri prin simplitate şi prin finalul surprinzător.
29. The Proposal (2009) [nominalizat la Golden Globe]
Sandra Bullock joacă rolul unui editor şef autoritar şi foarte enervant şi asta o ştie cel mai bine asistentul ei, Andrew (Ryan Reynolds). Lucrurile se schimbă atunci când aceasta trebuie să se căsătorească cu Andrew ca să nu-şi piardă viza şi să fie deportată.
30. Midnight In Paris (2011)[nominalizat la 4 premii Oscar]
A deschis Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta şi a fost foarte bine primit de critici, dar mai ales de public. Vă recomand să-l vedeţi neapărat pentru atmosfera minunată a Parisului, pentru “aducerea la viaţă” a faimoaselor personalităţi a anilor ’20 (Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Salvador Dalí, Pablo Picasso, T.S Eliot) şi prezenţa unor actori de primă clasă.
[…] 60 de filme romantice/de dragoste de vazut (1) […]
😀 din lista asta cel mai mult imi place “Edward Scissorhands” 😀 dar si restul sunt faine.
Din pacate nu am apucat sa le vad pe toate cele prezentate aici, insa nu m-as satura niciodata de Ghost, pe langa Demi si Patrick, imi place la nebunie de Whoopi Goldberg care face un rol exceptional, nu degeaba a primit si un Oscar pentru acest rol.
Sunt super filme in articolul acesta, imi aminteste de multe titluri pe care vreau sa le vad. Pe Aripile Vantului l-am vazut cand eram copil si sunt curios cum il voi percepe acum 🙂
Grease este un film care mi-a ramas in memorie si astept sa apara urmatorul film in care joaca John Travolta pentru ca este un actor foarte mare.
Am văzut Pe aripile vântului în anii trecuți și e un film MARE. Actori mari, lungime mare, multe decoruri, încasări mari (la dolari actuali, e un flim exagerat de scump).
Merită.
cel uiat trei metri deasupra cerului un film impresionant :*:*:* nota 1000
Titanic e super tare restul sunt interesante;)
si filmul valul pictat e suuuupeeerrr
[…] 60 de filme romantice/de dragoste de vazut (1) | FILME TARI […]
[…] 60 de filme romantice/de dragoste de vazut (1) | FILME TARI […]