Marturisesc ca nu imi plac filmele realizate de Steven Spielberg. Doar doua din lunga si remarcabila sa lista de productii de succes mi-au atras atentia. Unul dintre acestea este „Minority Report”, o combinatie frumos inchegata intre genurile actiune, drama si science fiction, o pelicula care m-a captat de la inceput pana la sfarsit. Spielberg gaseste formula perfecta pentru a atrage publicul avid de actiune, distribuindu-l in rolul principal pe Tom Cruise si aducand culoare distributiei prin alegerea carismaticului Colin Farrell. Pe langa acestia, de mentionat este si aparitia Samanthei Morton, recunoscuta de public si critici, mai ales, pentru rolul din „In America”.
Finalul filmului m-a impresionat atat de mult, incat m-am hotarat ca, la un moment dat, sa revin asupra acestei inovatoare productii. „Minority Report” face parte din acea categorie de filme pe care, pentru a le putea intelege de la capat pana la sfarsit, trebuie sa te incumeti sa ai rabdarea de a-l revedea. Spielberg reuseste intr-un mod surprinzator sa construiasca personaje foarte bine definite (mai ales pe cel al eroului principal interpretat de Cruise) pe care le plaseaza ingenios in fiecare punct al povestii. Dramatismul este unul ce creste in intensitate de la o scena la alta, pulsat fiind de actiunea rapida din spatele fiecare scene. Cat despre poveste, aceasta este una destul de complicata si incalcita, dar pe care o veti savura negresit datorita ideilor inovatoare, atent integrate de regizor.
Este de la sine inteles ca o colaborare dintre Steven Spielberg si Tom Cruise nu poate fi decat fructuoasa, daca in joc este pusa miza realizarii unei productii hollywood-iene care se doreste a deveni un blockbuster. Pe mine una insa, nu ideea de actiune continua si dramatismul dus la extrem m-au frapat, ci relatia fiu – parinte, care depaseste barierele fizice si temporale. Veti fi surprinsi de drama pe care personajul principal o traieste, de modul in care reuseste sa treaca peste situatii limita din care cu greu poti iesi, precum si de acea doza de speranta care invie si reinvie de fiecare data in cele mai pesimiste momente.
Recomand calduros „Minority Report” pentru iubitorii de filme de actiune si SF, precum si pentru cinefilii „indragostiti” de povesti dramatice, cu finaluri mai putin fericite.
Vizionati trailer:
şi care este celălat film din lunga lui listă care ţi-a atras atenţia?
Un film genial!
@Mihai: Catch me if you can. 🙂
“The Bourne Trilogy”. Nu e SF dar, la fel ca si “Minority Report”, arata ceva din interioritatea personajelor. Ele au substanta, ca sa zic asa, nu sunt pur si simplu marionete necesare actiunii. Nu sunt fan filme de actiune dar asta chiar m-a prins.
@Daniela: Mulţu:)
Foarte frumos filmul la vremea lui. Tom Cruise a fost si va ramane actorul meu preferat chiar daca a avut ceva nominalizari la Zmeura de Aur
Daniela, oare cate filme regizare de Spielberg ai privit daca doar astea 2 ti-au atras atentia? Daca ai privit macar 80% si te-ai oprit doar la cele doua, atunci cu parere de rau iti spun ca ochiul tau critic este mult sub asteptari. De Saving Private Ryan ai auzit? Dar de Empire of the Sun ?? Dar de capodopera Schindler’s List(top 7 IMDB) ?? Daca imi vei spune ca le-ai vazut si nu ti-au placut insa le-ai remarcat pe astea 2 atunci..e de la sine inteles.