Noah (2014)

0
6102

„De când a început Aronofsky să facă blockbustere?” este întrebarea pe buzele tuturor care sunt familiarizați cu filmele lui (Pi (1998), Requiem For A Dream (2000), The Fountain (2006) sau Black Swan (2010)). Cu un buget de +150 mil USD, Noah este cel mai bombastic film la care regizorul s-a înhămat până acum, și de departe cel mai controversat. Vizionarea lui a fost interzisă în câteva țări precum Indonezia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Qatar, mare parte din motiv fiind interzicerea expresă de către legea islamică de a portretiza în vreun fel profeții Coranului.

noah 640715l e1395908558435 Noah (2014)

Povestea rămâne foarte aproape de cum este ea spusă în Geneză și în Coran – urmașul lui Adam construiește o arcă pentru a salva animalele de la potopul pe care Creatorul îl trimite asupra Pământului pentru a curăța prin apă răutatea care s-a instalat în rândurile omenirii. Atât scenariul cât și regizorul își iau anumite libertăți de creație și nu ne putem aștepta la nimic mai prejos. Este cu siguranță un pas în față pentru filmele cu tematică Biblică și ridică ștacheta pentru Ridley Scott care pregătește Exodus – povestea lui Moise.

noah 400932l e1395908650376 Noah (2014)

Vizual, filmul este unul sombru dar încântător. Rămân însă la impresia generală asupra filmelor contemporane că abuzează de CGI și sunt prea des apreciate în funcție de cantitatea și/sau calitatea lor, în detrimentul a ceea ce filmul vrea să aducă pe ecran. Trailer-ul are efectul scontat – anume să aducă oamenii în sala de cinematograf, dar la fel de bine poate să alieneze fanii lui Aronofsky. După succesul imprevizibil al filmului lui Mel Gibson „The Passion of the Christ”, Noah este rezultatul unei strategii interesante de marketing de a atrage grupuri largi de oameni pioși să cumpere bilete. Alegerea regizorului spune multe, pentru că deși puteau încredința acest proiect unui număr destul de mare de regizori mediocri, studiourile au încercat să facă un compromis între artă și atragere de venituri. Chiar și cu eforturile lui Aronofsky de a-și transpune stilul propriu într-un film cu care nici până la sfârșit nu înțelegi de ce este el asociat, Noah nu reușește să fie nimic mai mult decât rezultatul artei de a face bani sau artă de dragul banilor. Partea bună este că producătorii au fost în final convinși și varianta pe care o vedem pe ecrane nu este cea (testată pe) și menită pentru credincioși. Filmul are premiera în România pe 28 martie.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.