Occident (2002)

0

Cristian Mungiu creeaza o comedie spumoasa, cum rar mi-a fost dat sa vad in industria cinemtografica de la noi, de dupa anii 2000. ”Occident” este o productie romaneasca ce reuneste umorul si romantismul sub forma unui scenariu a carui poveste este fragmentata temporal. Marturisesc ca aceasta fragmentare m-a suprins intr-un mod foarte placut, mai mult decat toate celelalte aspecte pozitive ale filmului. Si, ca sa intelegeti ce vreau sa spun prin „spumoasa”, nu va zic decat ca filmul l-am vazut intr-o sala de cinematograf in care, pe toata durata lui, oamenii de langa mine nu conteneau din ras. Un motiv in plus pentru care „Occident” merita atentia iubitorilor de comedii cu iz romantic.

occident 1 460x328 Occident (2002)

Filmul surprinde societatea romaneasca de dupa anii `90 realitate intalnita, de altfel, si in zilele de astazi. Iluzia frumusetii Occidentului este principala idee dupa care Cristian Mungiu realizeaza un film de o ironie subtila, dar in acelasi timp, de un umor pe care nu m-as fi asteptat sa il gust imediat dupa ce vizionasem drama „4,3,2”. Mungiu il distribuie pe Alexandru Papadopol in rolul principal masculin, fapt care aduce un plus de culoare filmului. Trebuie sa recunosc ca interpretarea tanarului care doreste cu orice pret sa isi asigure un trai decent intr-un context social- politic instabil, de catre Alexandru Papadopol, m-a surprins foarte placut, cu toate ca auzisem  deja critice favorabile la adresa actorului pentru rolurile din productiile de cinema.

occident 652425l imagine 460x329 Occident (2002)

„Occident” este un film romanesc cu un iz vestic, occidental (pentru ca pelicula trebuie sa isi justifice titulatura) şi de un umor debordant. Romantismul si drama specifice povestii capata, la randul lor, sensuri noi numai prin replicile special amplasate in scenariu, in asa fel incat mesajul transmis sa pastreze autenticitatea specifica filmelor romanesti. Si spun asta, pentru ca nu sunt fana a filmelor romanesti, insa, „Occident” mi-a dat senzatia, nu de putine ori, datorita fragmentarii temporale a actiunii, ca este un „Memento” romanesc si original in felul sau. Recomand calduros aceasta productie romaneasca, chiar si celor mai sceptici cinefili fata de filmele autohtone. Geniul lui Mungiu nu va va dezamagi. 🙂

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.