In perioada 1 – 12 martie 2012, la Museum of Modern Art (MoMA) din New York are loc o retrospectiva integrala Lucian Pintilie. In seara de 1 martie 2012, la deschiderea retrospectivei, regizorul Lucian Pintilie a vorbit despre filmul care l-a consacrat, Reconstituirea (1968), amintind si despre intalnirea sa cu Charlie Chaplin, la inceputul anilor ’70, pe un platou de filmare din Londra. Reconstituirea a impresionat publicul american, care a avut ocazia sa il vada prima data, iar filmele proiectate in urmatoarele doua zile, Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003, Duminica la ora 6 (1965), Balanta (1992) si De ce trag clopotele, Mitica? (1982) au continuat sa umple salile muzeului de arta din New York. In editia din 1 martie 2012, The New York Times a publicat o cronica elogioasa la adresa filmului Niki Ardelean, colonel in rezerva, avandu-l in rolul principal pe Victor Rebengiuc.
In urma succesului inregistrat de filmele regizorului roman la New York, Laurence Kardish, Senior curator al departamentului de film, si-a anuntat intentia de a propune achizitionarea filmului Reconstituirea pentru colectia Museum of Modern Art. In cazul in care achizitia este aprobata de comisia MoMA, filmul va fi disponibil pentru membrii muzeului si pentru studenti. Se vor putea organiza, de asemenea, proiectii private la cerere si pelicula va fi prezentata in alte programe si retrospective ale muzeului in anii urmatori. Filmul Reconstituirea este bazat pe nuvela cu acelasi nume scrisa de Horia Patrascu, fiind interzis in perioada regimului comunist. Din distributie fac parte George Mihaita, Vladimir Gaitan, Emil Botta, Ernest Maftei si George Constantin.
In seara de 2 martie 2012, regizorul roman a participat la evenimentul de la ICR New York care i-a avut ca protagonisti pe invitatii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, intr-o discutie moderata de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Romanesc de la New York. Timp de o ora si jumatate, cei doi artisti au impartasit cu generozitate romanilor din diaspora, care au umplut sala ICRNY, experienta lucrului cu Lucian Pintilie, in film si in teatru. In ziua urmatoare, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc au prezentat un alt film al lui Lucian Pintilie, De ce trag clopotele, Mitica? (1982), interzis timp de zece ani de cenzura comunista. “Acest film a fost arestat si trimis la Jilava, acolo se inchideau si filmele, nu numai oamenii”, a declarat Victor Rebengiuc.
Retrospectiva Lucian Pintilie a fost realizata de Institutul Cultural Roman New York in colaborare cu Laurence Kardish (Senior curator in cadrul MoMA) si Mihai Chirilov.