Filmele romanesti cuceresc un teritoriu din ce in ce mai mare in lumea cinematografiei, iar premiile castigate de catre acestea in cadrul festivalelor internationale de film sustin cu precadere acest lucru. Anul 2010 este identificat ca fiind cel mai prolific pentru filmul romanesc dupa 1989, ceea ce va determina, in opinia Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, o editie-record a Galei Premiilor Gopo. Si pe buna dreptate. In acest an, pentru cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo au fost inscrise nu mai putin de 56 de titluri, dintre care 18 lungmetraje, 10 documentare si 30 de scurtmetraje, produse sau co-produse de companii romanesti. Acesta este un numar record de filme eligibile pentru nominalizarile premiilor Gopo, cu 9 filme mai mult decat in anul precedent.
Dintre lungmetrajele ce vor intra in cursa pentru nominalizarile premiilor Gopo sunt sigura ca ati vazut macar cateva, nu numai pentru ca au fost geniale, dar si pentru faptul ca au fost foarte promovate, daca nu in presa, sigur prin metoda “am auzit de la prieteni…”. Printre acestea se afla: “Eu cand vreau sa fluier, fluier” in regia lui Florin Serban, “Europolis“, regizat de Corneliu Gheorghita, “Portretul luptatorului la tinerete” al lui Constantin Popescu, “Marti, dupa Craciun” in regia lui Radu Munteanu, “Nunta in Basarabia“, regia Nap Toader , “Despre alte mame“, regizat de Mihai Ionescu si Tiberiu Iordan, “Poker” al lui Sergiu Nicolaescu si “Websitestory” in regia lui Dan Chisu.
“Kapitalism – Reteta noastra secreta” al lui Alexandru Solomon si “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” in regia lui Andrei Ujica, nu intra numai in categoria lungmetrajelor, dar si in cea a documentarelor, alaturi de productia HBO Central Europe, “The Shukar Collective Project“, in regia lui Matei-Alexandru Mocanu.
Si nu in ultimul rand, pentru nominalizarile la categoria “Cel mai bun film de scurt-metraj” concureaza productii precum “15 iulie” al lui Cristi Eftimie, “Colivia” si “Lord“, ambele regizate de Andrei Sitaru, “Captivi de Craciun“, regizat de Iulia Regina, “Derby“, in regia lui Paul Negoescu, dar si scurtmetraje de animatie, printre care “Matei, Matei” regizat de Cecilia Felméri, “Grand Café” in regia lui Bogdan Mihailescu si “Vara 99 Mega-Hits“, regia Alina Manolache si Liviu Barbulescu.
Nominalizarile celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo vor fi stabilite de un juriu alcatuit in acest an din 11 membri, critici de film, profesionisti din industria cinematografica si reprezentanti ai presei de specialitate, si vor fi anuntate in cadrul unei conferinte de presa in data de 21 februarie. Gala Premiilor Gopo reprezinta cel mai important eventiment dedicat cinematografiei autohtone, este organizata de Asociatia Romana Pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei, si va avea loc in data de 28 martie 2011.