Înainte cu câteva ore bune ca ”Noaptea albă a filmelor scurte” să înceapă oficial, echipa de la Short’s up mișuna prin imensa curte a MNAC-ului cu pregătiri. Doar umba și apa mai răsăreau ca pretext de odihnă ori conversație din când în când. Cu mare greutate am reușit să-l “smulg ” pe Răzvan , “creierul” din spatele șirului de evenimente, pentru o serie scurtă de întrebări.
Teo: Ne-ai spus cu alte ocazii că întreaga ta cariera ta a pornit încă din liceu, odată cu prima revistă care s-a dovedit a fi defapt un eșec. Care consideri că a fost “ingredientul ” care te-a făcut să mergi mai departe, cu success de data asta?
Răzvan: Nu cred că este vre-un secret, cred că este însă foarte normal să înveți din greșeli. Cred că trebuie să crezi în oameni și în pasiunea pe care o ai.
T: Ai putea spune că pui totul pe seama echipei din care faci parte, ori a oamenilor la care te raportezi?
R: Niciunele din lucrurile pe care le-am început, nu au fost făcute de capul meu. La revistă am fost 6 oameni, fiecare bun la ceva. Nu cred că proiectele de genul ăsta au vreo șansă să le faci de unu singur. Și aici, la Short’s up suntem o echipă mare fără de care nu am putea să realizăm nimic.
În legătură cu oamenii la care te raportezi, cred că fiecare are mentori, ori persoane pe care le consideră inspirație, ori pe care vrea să îi depășească. Eu am avut și am valori spre care țintesc dar nu la nivel de performanță, de a face bani și a avea case, ci de valori, de a cunoaște foarte bine ceea ce e bine să fac sau să nu fac.
T: Pentru că tot vorbeai de valori morale, de unde avântul cu Short’s up către ramuri ale industriei creative?
R: Short’s up a venit anterior după ce am facut parte din echipa care a creat Futureshorts, festival de scurt-metraje ce se întâmplă în mai multe țări din lume. Noi am văzut că am făcut din Futureshorts, în România mergea cel mai bine, din toate punctele de vedere. Am avut mai multe conversații în contradictoriu cu cei care porniseră Futureshorts în care spuneam că ceva nu funcționează, adică noi În România am găsit o formulă foarte mișto, uite care e și nu înțeleg de ce nu aplicați această formulă. Și așa am decis noi: ok, dacă voi credeți că ideile noastre nu sunt cele mai bune atunci o să mergem pe propria noastră cale. Și așa a început Short’s up , din ideea că scurt-metrajele sunt un format extraordinar de valoros, despre care oamenii nu știu nimic încă, scopul numarul unu este să creeze piața pentru scurt-metraje. Ne bucurăm că în aproape doi ani-în octombrie se fac doi ani-există și o emisiune TV, mai nou o să înceapă un proiect de cinema la metrou unde cateva milioane de oameni or să mergă la cinema la metroul bucureștean și multe alte proiecte.
T: Pe lângă scurt-metrajele premiate în lume, voi rulați și filmulețe făcute de români, poate mai puțin cunoscute. Care este filtrul prin care le treceți și care este scopul?
R: Filtrul e subiectiv, o avem pe colega noastră care se ocupă de selecția filmelor. Scopul este să stimulăm piața de scurt-metraje. La ora actual nu există așa ceva în România. Noi vrem să ajungem la unpunct în care scurt-metrajul să nu se mai susțină exclusive din fonduri publice . Sperăm ca în următorii ani să influențăm inclusive producția, adică să le putem spune regizorilor: avem fondurile astea la dispoziție, hai să facem ceva!
T: Ce îți place cel mai mult la evenimentul acesta?
R: Totul îmi place, este ca și când ai întreba un părinte “Ce îți place cel mai mult ca copilul tău?”. Dar cel mai mult îmi place că am o serie de colegi cu care fac treaba asta, evenimentul în sine, ce se întămplă înainte, pentru că este enorm de multă muncă, stress, agitație pentru o seară în care oamenii vin, văd, se simt bine….
🙂