Tesis (1996)

0

Si daca tot Amenabar mi-a dat tarcoale in ultima perioada (“Agora”, “The Others”), Tesis se anunta a fi o productie pe cinste. Semnata in totalitate, de bineinteles, talentul lui Alejandro Amenabar. Si chiar daca aceasta pelicula nu a prins glas chiar atat de tare pretutindeni, fiind oarecum inchinat poporului sau (este realizat in limba spaniola, cu actori compatrioti regizorului), asta nu il face decat sa aiba capacitatea de a fi altfel. Si daca inca nu v-ati familiarizat cu stilul lui Amenabar, am sa incerc sa-i stilizez eu portretul artistic: mister, placerea pentru agonia personajelor de a descifra adevarul abia spre final, placerea de a conduce increderea spre indoiala, personaje bine conturate, puternice si inteligente, dar si o pasiune aparte pentru detalii si finete. Cam asta face si cu echipa lui “Tesis”, echipa formata din personaje ca Ana Torrent, Fele Martinez, Eduardo Noriega, Xabier Elloriaga si multi altii. Si judecand dupa atmosfera si cadrul in care se desfasoara istoria acestui film, cu indrazneala as putea spune ca acest film este un altfel de film cu tineri, un film in care atractia se imbina cu stiinta si nevoia de cunoastere, un film in care personajele lupta pentru a pastra aparente si care porneste dintr-o cauza nobila.

1566608967 6087fcc0d4 o Tesis (1996)

Angela este studenta in cadrul facultatii de cinematografie. Pasionata de domeniul pe care il studiaza, aceasta doreste sa redacteze o teza pe un subiect sensibil dar si de interes general: violenta in audiovizual. Si pentru a se documenta cat mai bine, fata se vede nevoita sa apeleze la Chema, un coleg de an care este cunoscut pentru pasiunea sa pentru filme violente, detinand chiar o colectie impresionanta de filme interzise. Baiatul decide s-o ajute, dar totul se agraveaza si capata o altfel de turnura atunci cand din intamplare, cei doi descopera un filmulet real, film al caror imagini suprinde momentele in care o fata este ucisa si torturata de catre un necunoscut. Cei doi afla ca protagonista si victima din film este chiar o fosta colega de facultate de-a lor, disparuta subit cu cativa ani in urma. Intre timp, profesorul Figueroa, indrumatorul Angelei pentru lucrarea sa, moare in conditii ciudate, fiind inlocuit de catre profesorul Castro. Si desi Angela incearca sa uite incidentul cu respectiva caseta video, Chema este hotarat sa desluseasca misterul, mai ales ca apar personaje noi in schema, personaje precum Bosco.

tesis2 Tesis (1996)

Pe langa povestea si intrigile cu care Amenabar incearca sa prinda publicul, mie personal mi s-a parut ca foloseste filmul si pentru a trage un semnal de alarma (la vremea aceea, bineinteles!) cu privire la cinematografia spaniola, la sporirea calitatii si intentisitatii acestuia. In plus, alege sa faca o reclama altui film, de aceasta data al lui Gus Van Sant, si anume My Own Private Idaho, veti vedea voi cand si cum. Revenind la film, “Tesis” este un film bun, un film alert, convingator si crud, un thriller interesant dar si original, o poveste cu intamplari si cadre de efect, iar ironia scenei din final cade incredibil de bine. De vazut.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.