Acest film al seriei a reprezentat o trecere între prima și a treia parte a trilogiei , iar regizorul neozeelandez Peter Jackson a reușit să ecranizeze și a doua carte a seriei lui Tolkien într-o pelicula de excepție. Diferența dintre carte și film este aceea că bătălia pentru Văgăuna lui Helm nu reprezintă momentul central al cărții, așa cum ar fi arătată pe marele ecran. Se pare, însă, că bugetul de $94 milioane a fost foarte bine cheltuit pe detalii pornind de la costume, care se aseamănă cu porturile Evului Mediu, și terminând cu efectele cinematografice de excepție.
Frăția Inelului s-a destrămat, Gandalf (Ian McKellen) pare să fi pierit în Minele Moriei, Frodo (Elijah Wood) și Sam (Sean Astin) au plecat singuri înspre Mordor iar Merry (Dominic Monaghan) și Pippin (Billy Boyd) au fost răpiti de catre orci. Cam așa stăteau lucrurile la sfârșitul primului film. Al doilea film începe cu Legolas (Orlando Bloom), Aragorn (Viggo Mortensen) și Gimli (John Rhys-Davis) care încearcă să-i găsească pe pe cei 2 hobbiți capturati de către orcile lui Saruman (Christopher Lee). Frodo și Sam se întâlnesc cu Gollum în drum spre Mordor. Acesta îi urmărise pe cei doi încă de la începutul călătoriei lor iar acum îi va ajuta să distrugă inelul.
Filmul are și o variantă mai lungă ce nu a fost difuzată în cinematografe. Această variantă este cu aproximativ 30 de minute mai lungă însă, din diverse motive scenaristice, s-a decis ca aceasta să fie valabilă doar pe DVD. În această parte a trilogiei apar personaje noi și complexe precum Theoden (Bernard Hill), regele Rohan-ului, Eomer (Karl Urban) și Eowyn (Miranda Otto). Pe lângă efectele speciale extraordinare de care s-a bucurat întreaga trilogie, filmele lui lui Peter Jackson au avut parte și de o coloană sonoră compusă și orchestrată de Howard Shore, care se ocupă și de noua trilogie Hobbitul. Filmul s-a bucurat de 2 Oscaruri în 2003, unul pentru efectele speciale iar celălalt pentru sunet. Recomand acest film nu doar pentru a putea face o legătură logică între prima și a treia parte ci și pentru că prezintă puterea inumană a inelului, ce îl afecteaza atât pe posesor cât și pe cel care încearcă să-și recupereze “prețiosul”.
Vizionați trailer: