Zau, paginile lui Paulo Coelho mai lipseau din scenariile de film ale ultimilor ani. Si daca controversatul Dan Brown s-a bucurat de o atentie fulminanta cu ajutorul cartilor sale, (vezi “The Da Vinci Code” si “Angels & Demons”) transformate in adevarate succese in box office, de ce nu si Coelho? Devenit cunoscut odata cu aparitia Alchimistului, individul ajunge sa fie apreciat de catre cititori de pe intreg globul. Si bineinteles, microbul a ajuns si in Romania. Recunosc, nu i-am citit cartile, desi am avut grija sa intreb prin jurul meu ce si cum. Iar acum, ajung la ecranizarea unui titlu ce s-a bucurat de acelasi succes ca si celelalte opere ale sale: Veronika se hotaraste sa moara. Bun. Cinematic vorbind, Sarah Michelle Gellar doreste sa incheie orice socoteala cu viata. Ciudat, ma obisnuisem s-o vad luptand cu demonii din debaralele altora (Buffy The Vampire Slayer) si nu cu cei din bucataria interna. Oricum, fata nu este singura in lupta, ci alaturi de alte nume numai bune pentru a putea face treaba: David Thewlis, Jonathan Tucker si Melissa Leo.
Atunci cand Veronika descopera fragilitatea dar si partile mai putin placute ale vietii, decide sa-si curme existenta. La ce bun sa traiesti, daca nu esti multumit de tine ori de cei din jurul tau? Dupa gand, vine si fapta: Intr-o dimineata, dupa o supradoza de medicamente, femeia ajunge de urgenta intr-un centru de recuperare alaturi de persoane ce par a avea probleme asemanatoare ei.
Aici, Veronika afla ca nu i-a mai ramas mult timp de trait, astfel ca va trece usor de la agonie, teama si ura, la entuziasm, curiozitate si chiar iubire si speranta. Nu singura, ci alaturi de Dr. Blake, de o colega de sanatoriu, Mari, o fosta avocata ajunsa acolo in urma declinului suferit, dar si de cel ce va face diferenta dintre fosta Veronika si cea actuala, Edward, un tanar ce a suferit o trauma dupa ce iubita ii moare intr-un accident de masina.
Mno, revin si va spun, NU, nu am citit cartea si de asta risc sa par superficiala. Si nici nu pot dezbate aspecte de genul “Da, a respectat scena X ori Y din carte!” sau ca Edward-ul literar era altfel zugravit decat in film. Atunci ce poate spune necunoscatorul care vede (inca) un film? Personajele sunt interpretate cu mult zel, cadrele sunt reusite, placute ochiului, iar atmosfera preluata dintr-un centru pentru oameni cu probleme de ordin psihic pare autentica. Te convinge sa citesti si cartea ori viceversa? Nu chiar, dar fanii lui Coelho cu siguranta abia asteapta sa-i vada povestea Veronikai pe mici ecrane, regandita de profesionisti, si nu inchipuita de propria minte, asa cum se intampla cand esti prins intre personajele unei lecturi. Pentru ei, vizionare placuta!, pentru voi ceilalti, ii puteti acorda o sansa, doua, trei…
Vizionati trailer:
Sunt fan Coelho, am citit cartea, daca-i la fel de bine facut si filmul, nu stiu ca nu l-am vazut, dar as vrea sa-l vad.
Sunt foarte curioasa sa vad o o ecranizare dupa Coelho, ca mi se pare destul de greu de ecranizat.Am citit majoritatea cartilor lui, inclusiv pe asta, si as vrea sa vad cam ce a iesit.Revin cu o parere:)