Nu ştiţi cine este Ion B. ? Sau Ion Bîrlădeanu, pe numele său întreg ? Nici eu nu am ştiut până nu am văzut documentarul realizat de Alexander Nănău. Deci, cine este Ion Bîrlădeanu ? La prima vedere, am fi tentaţi să spunem că este un boschetar. Cum altfel am numi un om fără locuinţă, care trăieşte din mila oamenilor de la un bloc din Bucureşti, printre gunoaie ? Au fost unii care nu s-au bazat pe această (pre)judecată nu întotdeauna corectă şi au căutat să vadă dacă dincolo de această imagine de vagabond se ascunde şi altceva. Surpriza a fost colosală. Sub straiele ponosite, sub aspectul său neîngrijit, se ascundea un artist de forţă, unul dintre reprezentanţii importanţi ai pop-artului.
Ion Bîrlădeanu, 63 de ani, se laudă doar cu şapte clase, trei luni de închisoare, iar restul este şcoala vieţii. A lucrat ca gropar sau paznic şi i-a acuzat pe apropiaţii săi că nu au fost în stare să vadă artistul din el. Chiar dacă nu are şcoli înalte, el a citit literatură românească şi universală, recunoaşte cu uşurinţă actori importanţi din România şi din străinătate. Prin anii 70-80, Ion Bîrlădeanu se mai îndeletnicea cu ceva: decupa diverse personaje din reviste sau ziare şi apoi realiza colaje pe diverse teme. Lucrările sale nu au fost văzute atunci de prea multă lume, dar el le-a păstrat ca pe ceva de preţ, sperând că vor veni şi vremuri mai bune. Galeristul Dan Popescu a văzut câteva lucrări şi a rămas impresionat. Şi-a pus în cap să realizeze o expoziţie cu lucrările lui Ion Bîrlădeanu. Dar avea planuri mai mari de atât.
Cred că nici Ion Bîrlădeanu nu a crezut că lucrurile vor merge mai departe. După expoziţie, Dan Popescu l-a mutat pe artist de pe străzi într-o garsonieră, i-a plătit şedinţe stomatologice pentru a arăta prezentabil atunci când îl va scoate în lume. Bineînţeles, Ion Bîrlădeanu trebuia să se reapuce din nou de lucru, să creeze colaje după o pauză de aproape 10 ani. Toate operele sale, mai vechi sau mai noi, au fost duse la diverse expoziţii internaţionale, iar acolo s-a putut bucura şi de recunoaşterea criticilor de specialitate Toţi au catalogat că operele lui Bîrlădeanu sunt geniale. După Elveţia, Londra, Paris, unde a expus alături de nume mari ale pop-artului mondial, Ion Bîrlădeanu continuă să creeze.Niciodată nu este prea târziu să îţi împlineşte visurile. Chiar dacă ai locuit mulţi ani printre gunoaie. Un documentar de excepţie despre şansa unui nou început şi a descoperirii unui artist printre tomberoane.
Vizionaţi trailer:
Mi-a placut mult documentarul respectiv si in special personalitatea si felul de a intelege viata, de a aborda lucrurile a lui Ion Barladeanu. M-am si amuzat la unele replici ale eroului :). Este un documentar bun de tot.
uau. vreau si eu sa il vad!! e true story?
[…] treaba. Am consultat programul şi am văzut că în acea zi rulau patru filme (Drumul Păsărilor, Lumea văzută de Ion B., Gopo, un nume de legendă, Despre alte mame), plus scurtmetrajele de ficţiune şi animaţie […]